Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu.
2.Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
3.Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem.
4.Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.
5.Przygotowanie dressingu - wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.
6.Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem.
7.Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.
Komentarze