Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis autorstwa Stanisława Bobowskiego - szefa kuchni hotelu Radisson Blu Kraków

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbki drobiowe: 300 gramów
    - ciasto francuskie: 400 gramów
    - Zielone jabłka: 4 sztuki
    - soczewica: 40 gramów
    - pomidory bez skórki (drobno pokrojone): 40 gramów
    - Ocet sherry: 30 mililitrów
    - ocet balsamiczny: 50 mililitrów
    - cukier trzcinowy: 30 gramów
    - sos pieczeniowy: 30 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 30 mililitrów
    - szczypiorek (drobno posiekany): 1 pęczek
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 3. Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem.
  • 4. Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.
  • 5. Przygotowanie dressingu - wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.
  • 6. Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni - po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem.
  • 7. Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować