REKLAMA

Wątróbki drobiowe w malinach

wyświetlono: 1385 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Nie należę do wielbicieli wątróbki, jednak raz na jakiś czas ją robię. Przemawia do mnie wersja wątróbki z dodatkiem owoców - jabłek, gruszek, ale także malin. Dzisiejsza propozycja, to właśnie wątróbka drobiowa na roszponce, polana lekko kwaśnym sosem z malin.

opublikowany: 23.03.2016
Udostępnij Pinterest
  • 15 min

Składniki:

  • - wątróbki z kurczaka
    - maliny
    - mąka kukurydziana
    - sól morska
    - pieprz kolorowy
    - masło klarowane
    - roszponka/rukola
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsypujemy mąką kukurydzianą wymieszaną z solą morską. Wątróbki dokładnie obtaczamy w mące z dodatkiem soli - będą miały lekko chrupiącą skórkę. Wątróbki smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym przez 3-4 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia posypujemy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
    Maliny rozgniatamy widelcem, kilka możemy zostawić w całości.
    Na talerzu układamy roszponkę lub rukolę (z rukolą smak będzie ciekawszy, bardziej zdecydowany), kładziemy na nią usmażone i pokrojone wątróbki, polewamy sosem z malin. Podajemy z grzanką z chleba gryczanego.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Jola1977-1977 123

Wątróbki drobiowe z jabłkiem

Tak zrobiona wątróbka smakuje wielu osobą, warto ją zrobić.

kategoria: wątróbka Przekąski opublikowany: 20.07.2018 | wyświetlono: 238 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ciasteczko14 Ciasteczko14

Zebra w malinach

Jest ulubionym ciastem mojego chłopaka, Znika w mgnieniu oka.

kategoria: Desery opublikowany: 26.12.2013 | wyświetlono: 471 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE