Smażone pierogi z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ
Czyste pieczarki tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Drobno pokrojoną cebulę smażymy krótko na oleju, dodajemy pieczarki. Po odparowaniu soku jeszcze trochę smażymy. Po przestudzeniu dodajemy łyżkę bułki tartej, sól i pieprz.
CIASTO
Mąkę przesiewamy, Robimy rozczyn z drożdży, 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Dodajemy do mąki wyrośnięty rozczyn, łyżkę oleju, sól i wodę. wyrabiamy , aż ciasto będzie gładkie, nie powinno być twarde. Przykrywamy ściereczką, a gdy podrośnie, wałkujemy na grubość około 0,5 cm, robimy szklanką pierogi z dodatkiem farszu. Lekko zlepiamy na brzegach i smażymy bez rośnięcia w dużej ilości oleju.
Komentarze