SMAŻONE PIEROGI Z PIECZARKAMI

4.49 (197 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszne pampuszki z pieczarkami na przekąskę

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 70 dag mąki
    - 3 dag drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżka oleju
    - pół łyżeczki soli
    - letnia woda /około 2 1/2 szklanki/
    Farsz
    - 1/2 kg pieczarek
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżka bułki tartej
    - sól, pieprz
    - 5 łyżek oleju do smażenia pieczarek
    - olej do smażenia pierogów /okpło 1/2 l/
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Smażone pierogi z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ
    Czyste pieczarki tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Drobno pokrojoną cebulę smażymy krótko na oleju, dodajemy pieczarki. Po odparowaniu soku jeszcze trochę smażymy. Po przestudzeniu dodajemy łyżkę bułki tartej, sól i pieprz.
    CIASTO
    Mąkę przesiewamy, Robimy rozczyn z drożdży, 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Dodajemy do mąki wyrośnięty rozczyn, łyżkę oleju, sól i wodę. wyrabiamy , aż ciasto będzie gładkie, nie powinno być twarde. Przykrywamy ściereczką, a gdy podrośnie, wałkujemy na grubość około 0,5 cm, robimy szklanką pierogi z dodatkiem farszu. Lekko zlepiamy na brzegach i smażymy bez rośnięcia w dużej ilości oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować