Smażone placuszki z kapustą i marchewką

4.51 (166 ocen)

  • 60 min

Smażone placuszki z kapustą i marchewką

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g marchewki
    400 g ziemniaków
    2 jajka
    mąka
    2 cebule
    400 g białej kapusty
    szklanka bulionu
    pęczek szczypiorku
    sól, pieprz, majeranek
    ząbek czosnku
    4 łyżki śmietany
    łyżeczka cukru
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone placuszki z kapustą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać.
    Kapustę poszatkować ( grubość według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.
  • Smażone placuszki z kapustą i marchewką 2. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować