Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi.
6 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza )
półtora kg cukru
3/4 l wody
1 cytryna
Konfitura z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały.
Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop , zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut. Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych.
Komentarze