Konfitura z jabłek

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza )
    półtora kg cukru
    3/4 l wody
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura z jabłek 1. Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały.
    Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop , zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut. Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować