krupnik

0 (0 ocen)

  • 1 min

Nie będę pisać "słowa wstępu" bo nie ma o czym. Zupa jest PYCHA i tyle.

  • 1 min

Składniki:

  • 2,3 kości wędzone
    3 szkl. pokrojonych w koskę ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1,5 szkl. kaszy pęczak,( lub jęczmiennej)
    ziele ang.
    listek laurowy
    3 łyżki lubczyku
    4 ząbki czosnku
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz
    1 cebula "podpalona" na palniku

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar, wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i podpieczoną cebulkę, gdy będą prawie miękkie (po ok. 15min.) dodajemy resztę składników oprócz pieprzu. Gotujemy znowu ok. 15 min. po tym czasie kasza jeszcze nie będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na ok 20 min. aby kasza sobie "doszła" doprawiamy pieprzem. I już :)
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy