Chutney dyniowo-imbirowy

  • wyświetlono: 349 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko- jak jest zima, to musi być zimno" A ja mówię, że jak jest sezon dyniowy to to musi być dynia :) Przepisów na zupy, kremy, ciasta, konfitury jest całe mnóstwo. Ja dzisiaj poszalałam, zrobiłam chutney z dyni. Jest dobry. I dla tego dzielę się przepisem z Wami.

agnieszka tobiasz
  • 1min

Składniki

1,5 kg. oczyszczonej dyni
5 pomarańczy
2 małe korzenie imbiru świeżego (ok.25 dkg.)
0,5 szkl. octu winnego
0,5 kg. cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonych goździków
0,5 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
1 łyżeczka cynamonu
pieprz opcjonalnie

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney dyniowo-imbirowy

  • gotowy chutney1. Ja oczywiście korzystam z mojego super niezawodnego robota kuchennego i tarkuję wszystko na drobniutkiej tarce ( starkowanie jest najlepszym sposobem, bo szybko się wszystko ugotuje i nie będzie grudek) jeśli tego nie macie, można pomarańczę i dynie pokroić na drobne kawałki, a imbir starkować na drobnych oczkach. Całą tę masę gotować ok. pół godz. należy pamiętać o mieszaniu.
    jeśli wcześniej nie było to tarkowane, to na tym poziomie należy to zblendować.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki, gotujemy znowu ok. 20 min. na sam koniec można dodać trochę pieprzu jeśli ktoś lubi bardziej ostre.
    Wrzątek wkładamy do słoików, odwracamy do góry dnem. jak słoiki będą chłodne wynosimy je do chłodnego i ciemnego miejsca

    Z tej porcji wychodzi ok. 2,5 litra

Porady

chutney ma świetny smak słodko wytrawny. Idealnie nadaje się do obiadu z mięsem drobiowym jak również do kanapek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiDyniaPrzetworyjesieńchutneydodatek do mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

image-29fsykh

Dodane przez: muchawsieci

Chutney jabłkowo-miętowy

Szok i niedowierzanie! Zawsze próbuję...

Chutney rabarbarowy

Dodane przez: kaskamar

CHUTNEY RABARBAROWY

Idealny do mięs, wędlin, grillowanych...

image-0kigw7r

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chutney z węgierek i chili

Korzystając z ostatnich jesiennych...

Rabarbarowy chutney

Dodane przez: PolskaGotuje

rabarbarowy chutney

Będzie idealny do mięs czy serów....

Chutney z aronii

Dodane przez: Violetka76

Chutney z aronii

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie...

Chutney z mango

Dodane przez: Lenka Syrenka

Chutney z mango

Chutney to rodzaj pikantnej, lekko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE