Smarowidło z marchewką

0 (0 ocen)

Typowy smalczyk do chleba z dodatkiem marchewki, kminku i chilli

Składniki:

  • 550 g świeżej słoniny bez skóry
    2 średnie obrane marchewki (łącznie 200g)
    1 duża biała cebua (230g)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka kminku całego
    około 1 łyżeczka soli
    około 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    szczypta chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Pasty

Smarowidło z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarowidło z marchewką 1. Słoninę pokroić w drobną kostkę - wytopić do momentu uzyskania skwarków w garnku o grubym dnie (około 30 min), często mieszając.
  • Smarowidło z marchewką 2. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę (ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach tarki). Warzywa dodać do słoniny, wsypać kminek, sól, pieprz oraz chilli. Całość smażyć jeszcze okolo 15 min.
  • Smarowidło z marchewką 3. Lekko wystudzić.
  • Smarowidło z marchewką 4. Przełożyć do słoika i zakręcić.
  • Smarowidło z marchewką 5. Przechowywać w lodówce.
    Podawać jako dodatek na kanapki lub jako okrasa na pierogi, kopytka itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-04hyatp

To może cię zainteresować