Dżem bananowy

  • wyświetlono: 1258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Z dżemem bananowym jest bardzo prosta sprawa. smaczna też.Często jest tak, że zapominamy zjeść banany i zaczynają się nam psuć. Wtedy dobrze jest to przerobić do słoików.Są pycha zarówno do przełożenia np. naleśników jak również z bułeczką i cacao

agnieszka tobiasz
  • 5min

Składniki

dojrzałe banany
cytryna
woda

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem bananowy

  • 1. Banany rozdrobnić najlepiej blenderem, wlać do garnka troszkę wody i na wolnym ogniu gotować, dodać cytrynę. Przegotować wszystko razem ok. 5 min.. Mieszać aby się nie przypaliło
    Można dodać wanilię (lub cynamon w małej ilości)
    Wrzątek wkładamy do słoika i odwracamy do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakibananynaleśnikiśniadaniePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem bananowo- jabłkowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Dżem bananowo- jabłkowy

pyszny, idealny też dla małych...

image-1sieb2q

Dodane przez: Habibi

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową

Pyszny i niezwykle aromatyczny...

dżem truskawkowo-bananowy

Dodane przez: Alex M

Dżem truskawkowo-bananowy

Przepyszne połączenie!

Dżem jabłkowo-bananowy

Dodane przez: zielonakuchniablog

Dżem jabłkowo-bananowy

Słodki prosty dżem, świetnie komponuje...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dżem bananowo - kakaowy

Wolę robić sama przetwory niż sięgać...

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE