Smalczyk zrobiłam specjalnie dla mojego zięcia, jest Holendrem i wcześniej nie znał czegoś takiego, zachwyca się tym smakiem i cieszy się jak zrobię :)
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg świeżej słoniny
1 kg boczku swojskiego wędzonego
500 g smalcu w kostkach
700 g cebuli
sól, pieprz mielony
garść pokrojonych w drobną kostkę moreli suszonych na słońcu niesiarkowanych (są ciemne i miękkie)
Smalec ze skwarkami z nutą słodyczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć najpierw słoninę, posolić, potem boczek, oba produkty nie za długo żeby to nie były kamyki tylko skwareczki, przelać do płaskiego garnka.
Pokrojoną cebulę zrumienić na kostce smalcu, posolić i wrzucić do skwarek wraz z pokrojonymi morelami i drugą kostką smalcu, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego
Komentarze