Smalec ze skwarkami z nutą słodyczy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Smalczyk zrobiłam specjalnie dla mojego zięcia, jest Holendrem i wcześniej nie znał czegoś takiego, zachwyca się tym smakiem i cieszy się jak zrobię :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg świeżej słoniny
    1 kg boczku swojskiego wędzonego
    500 g smalcu w kostkach
    700 g cebuli
    sól, pieprz mielony
    garść pokrojonych w drobną kostkę moreli suszonych na słońcu niesiarkowanych (są ciemne i miękkie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smalec ze skwarkami z nutą słodyczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć najpierw słoninę, posolić, potem boczek, oba produkty nie za długo żeby to nie były kamyki tylko skwareczki, przelać do płaskiego garnka.
    Pokrojoną cebulę zrumienić na kostce smalcu, posolić i wrzucić do skwarek wraz z pokrojonymi morelami i drugą kostką smalcu, doprawić solą i pieprzem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować