Smalec domowy

5 (183 ocen)

  • 20 min

Idealny do chleba zwłaszcza zimową porą. Dodatek w postaci kiszonego ogórka lub papryki uzupełni smak omasty. Dużo skwarków mięsnych, dobrze wysmażonych - taki smalec przygotowywała moja mama.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg sadła wieprzowego
    1 kg podgardla wieprzowego
    2 cebule
    1 laska wiejskiej kiełbasy(u mnie z oczkiem)
    Przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony, majeranek
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę. Sadło i podgardle przełożyć do naczynia z podwójnym dnem, dodać 2-3 łyżki wody, smażyć na wolnym ogniu aż składniki się dobrze wytopią, i będą miękkie. Następnie dodać cebulę i kiełbasę, całość smażyć około 10 minut. Doprawić pieprzem i majerankiem, wymieszać, lekko przestudzić dodać sól do smaku, wymieszać. Zlać do miseczek do zastygnięcia.

Porady

1. do smalcu można dodać podczas smażenia 2- 3 plastry surowego boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować