Smalec podajemy ze świeżym chlebem,ogórkiem kiszonym lub konserwowym.Można posypać troszkę świeżą cebulką pokrojoną w kosteczkę ale to już od naszej fantazji zależy :)
Składniki:
600 g słoniny
400 g wieprzowego mięsa mielonego (np. łopatka albo od szynki)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
5 łyżek ciepłego mleka
sól, pieprz
majeranek (jak kto lubi)
1.Słoninę kroimy w drobną kostkę (ja przeważnie mielę w maszynce do mięsa z dużymi oczkami, zaś jeśli kroję to wcześniej ją mrożę tak żeby łatwiej dała się pokroić).
Do garnka o grubym dnie wrzucamy słoninę i wytapiamy ją na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła.
Jak już słonina jest wytopiona i lekko przyrumieniona dodajemy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając wszystko co jakiś czas.
Patelnię zdejmujemy z kuchenki na ok. 15 min.
Dodajemy mleko z solą, pieprzem, majerankiem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy ok. 20 min aż cebula się zeszkli.
Na koniec czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę - dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy, smażymy jeszcze jakieś 10 min i wreszcie odstawiamy.
Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub do naczynia kamionkowego, jak już całkiem wystygnie wstawiamy do lodówki na parę godzin i czekamy aby stężał.
Komentarze