Smalec domowy

4.5 (201 ocen)

Smalec podajemy ze świeżym chlebem,ogórkiem kiszonym lub konserwowym.Można posypać troszkę świeżą cebulką pokrojoną w kosteczkę ale to już od naszej fantazji zależy :)

Składniki:

  • 600 g słoniny
    400 g wieprzowego mięsa mielonego (np. łopatka albo od szynki)
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    5 łyżek ciepłego mleka
    sól, pieprz
    majeranek (jak kto lubi)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w drobną kostkę (ja przeważnie mielę w maszynce do mięsa z dużymi oczkami, zaś jeśli kroję to wcześniej ją mrożę tak żeby łatwiej dała się pokroić).
    Do garnka o grubym dnie wrzucamy słoninę i wytapiamy ją na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła.
    Jak już słonina jest wytopiona i lekko przyrumieniona dodajemy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając wszystko co jakiś czas.

    Patelnię zdejmujemy z kuchenki na ok. 15 min.
    Dodajemy mleko z solą, pieprzem, majerankiem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy ok. 20 min aż cebula się zeszkli.
    Na koniec czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę - dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy, smażymy jeszcze jakieś 10 min i wreszcie odstawiamy.

    Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub do naczynia kamionkowego, jak już całkiem wystygnie wstawiamy do lodówki na parę godzin i czekamy aby stężał.

    ~ SMACZNEGO ~
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować