Smalczyki waniliowe, czyli kruche ciasteczka ze smalcem

4.5 (143 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (30-35 sztuk)
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany (użyłam 12%)
    1/2 szklanki smalcu (roztopionego)
    125g margaryny
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Smalczyki waniliowe, czyli kruche ciasteczka ze smalcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką masę.
    (Margaryny nie trzeba stapiać.)
    Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty.
    W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki.
    Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować