Ciasto słonecznik

4.46 (166 ocen)

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Słonecznik:
    - 300 g łuskanego słonecznika
    - 120 g margaryny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżka cukru z wanilią
    Krem:
    - 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
    - 200 g masła
    Poncz do nasączenia:
    - 250 ml wody
    - 3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej
    - 1 łyżeczka cukru
    - 2 - 3 łyżki alkoholu
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.
    Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać.
    Wylać do foremki o wymiarach 33 x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
    Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
  • 2. Słonecznik:
    Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut).
    Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać by nie przypalić. Po uprażeniu słonecznik zdjąć z patelni, gdyż rozgrzana patelnia będzie wciąż go prażyć. Wystudzić.
  • 3. Krem:

    Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę krówkową.
    Do masy dodać 3/4 wystudzonego słonecznika i wymieszać.
  • 4. Poncz:

    Kawę i cukier zalać zagotowaną gorącą wodą. Wystudzić.
    Do kawy dodać alkohol.
    Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta.
  • 5. Składanie ciasta:

    Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.
    Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować.
    Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.
    Schłodzić w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować