Słodko-pikantne paluszki marchewkowe

4.5 (171 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne paluszki marchewkowe pieczone w piekarniku. Gotowe w 25 minut. Dla miłośników marchewki. Jest to też ciekawy dodatek do różnych dipów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew: 400 gramów
    - Jajko (białko z jednego, dużego jajka): 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek (dobrej jakości): 3 łyżki
    - cukier (brązowy): 1.5 łyżeczki
    - papryka (słodka, mielona): 1.5 łyżeczki
    - czosnek (granulowany): 1 łyżeczka
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - sól (płaska łyżeczka drobnoziarnistej morskiej soli): 1 łyżeczka
    - pieprz (bialy, świeżo mielony): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Słodko-pikantne paluszki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, pokroić na kawałki- paluszki. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a przyprawy wymieszać z oliwą i wodą. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki zamaczać w białku, a potem w przyprawach, kłaść na blasze. Piec w temp. 210 stopni przez 20 minut. Podawać z pikantnymi dipami lub jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować