Słodko-pikantne udka

  • wyświetlono: 1309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Chrupiące udka w musztardowo-miodowej marynacie....

IMG_20180423_133914
  • 100min

Składniki

6 ćwiartek kurczaka
4 łyzki musztardy węgierskiej
1 łyzka płynnego miodu prawdziwego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyzeczka czosnku granulowanego
sok z 1 wyciśniętej cytryny
2 łyżki ulubionych ziół u mnie( majeranek,natka pietruszki suszona rozmaryn)
sól do smaku
szczypta papryki ostrej do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Słodko-pikantne udka

  • 1. Mięso myjemy osuszamy. Przygotowujemy marynatę:Musztardę przekładamy do miseczki dodajemy miód płynny,oliwę z oliwek ,wyciśnięty sok z cytryny,oraz przyprawy mieszamy .
    Mięso solimy z każdej strony,smarujemy marynatą musztardową mięso z każdej strony i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po czym wyciągamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70 min ( w zależności od wielkości ćwiartek)w temp
    180-190 *c
    Aż skórka na mięsie będzie chrupiąca w czasie pieczenia odwrócić mięso.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyKurczakszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylamusztardana obiadpieczone udkamarynata miód
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Pikantne miodowe udka

Pyszne mięsko na czas karnawału...

gotowe

Dodane przez: ziutula

pieczone pikantne udka z czosnkiem

można podawać na ciepło z czym...

image-1qiy3fn

Dodane przez: martaf

Skrzydełka słodko-pikantne

pychotka:)

Miód i musztarda to ciekawe zestawienie smaków

Dodane przez: KasiaAsia

Słodko-pikantny udziec indyczy

Bardzo ciekawy smak mięsa, najpierw...

Udka w słodkim sosie chilli

Dodane przez: Tomek gotuje

Udka w słodkim sosie chilli

Pyszny kurczak w słodko-ostrym...

Pikantne udka kurczaka w warzywach

Dodane przez: Violetka76

Pikantne udka kurczaka w warzywach

Sezon warzywny trwa, więc przygotowałam...