Słodko - kwaśny stir-fry WOK

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam wschodnią kuchnię, za to że jest pyszna i w miarę szybka. Proponuję Wam Nasze ulubione danie. Za każdym razem inne, bo inne składniki pod ręką, ale zawsze genialne. Składniki mogą być przeróżne, proponuję kalafiora i cukinie, co kto lubi.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    sos

    3 łyżki sosu sojowego jasnego

    1 łyżka octu ryżowego

    1,5 łyżki brązowego cukru

    sok z 1 limonki

    reszta

    olej najlepiej sezamowy

    1/4 papryczki habanero llub chilli

    2 ząbki czosnku

    1 marchewka

    1 cebula

    0,5 żółtej papryki

    0,5 czerwonej papryki

    2 garści mrożonej ciętej zielonej fasolki

    200 g makaronu razowego spaghetti

    3 łyżki sezamu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodko - kwaśny stir-fry wok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodko kwaśny WOK 1. Makaron gotujemy oddzielnie, odcedzamy i odstawiamy. W miseczce mieszamy składniki na sos, cukier powinien się w miarę rozpuścić. Kroimy cebulę w piórka, paprykę w cienkie słupki, marchewkę na drobniutkie paseczki (proponuję zrobić to skrobaczką, wychodzą wtedy ładne cieniutkie paseczki). W woku grzejemy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę, chwilkę smażymy i dodajemy marchewkę i paprykę, fasolkę, sos i sezam. Po chwili smażenia wrzucamy makaron aby się zagrzał. Gotowe wrzucamy na talerz.

Porady

* uwielbiamy papryczkę habanero, ale jeśli jej jeszcze nie używaliście to uważajcie jest naprawdę ostra, proponuję przy jej krojeniu używać rękawiczek i uważać na oczy ** Nie używam chińskiego makaronu, bo nie mogłam znaleźć dobrego z odpowiednim składem na opakowaniu. Polecam również ryżowy ale grubszy bo cienki może przywierać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować