Chwila oczekiwania i mamy pyszne bułeczki do herbaty, kawy lub na słodkie śniadanie. Zamiast dżemu możemy użyć budyniu, białego sera ze śmietaną i cukrem czy kawałki Snikersa.
Słodkie bułki z dżemem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dosypujemy przesianą mąkę, cukier, miękkie masło, jajo.
Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie czego dosypujemy odrobinę mąki.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy, wycinamy większym kubkiem koła.
Na każde kółko kładziemy łyżeczkę dżemu i zlepiamy. Posypujemy cukrem.
Bułeczki układamy na wysmarowanej masłem blaszce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki 20-25 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!
Komentarze