Słodkie bułki z dżemem morelowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chwila oczekiwania i mamy pyszne bułeczki do herbaty, kawy lub na słodkie śniadanie. Zamiast dżemu możemy użyć budyniu, białego sera ze śmietaną i cukrem czy kawałki Snikersa.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - opakowanie suszonych drożdży /7g/: 1 sztuka
    - szklanka ciepłej wody: 0.5 szklanki
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - jajo: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - łyżka cukru do posypania bułeczek: 1 łyżka
    - ulubiony dżem: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przetwory

Słodkie bułki z dżemem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodkie bułeczki 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dosypujemy przesianą mąkę, cukier, miękkie masło, jajo.
    Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie czego dosypujemy odrobinę mąki.

    Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy, wycinamy większym kubkiem koła.
    Na każde kółko kładziemy łyżeczkę dżemu i zlepiamy. Posypujemy cukrem.
    Bułeczki układamy na wysmarowanej masłem blaszce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około pół godziny.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki 20-25 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.
    Podajemy ciepłe.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować