Słodkie bułeczki z jabłakmi i aronią

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Takie słodkie bułki robiła moja babcia z przeróżnym nadzieniem.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 - 0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 łyżka masła (płynnego)
    50g drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    NADZIENIE
    2 jabłka
    cynamon(dowolnie)
    konfitura z aronii
    1 łyżka cukru

    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Słodkie bułeczki z jabłakmi i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok godziny.
  • 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i konfiturą. (ja dałam 2 łyżki)
  • Słodkie bułki z jabłkami i aronią 4. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałeczki, rozciągnąć w dłoni na placka i łyżeczką nakładać trochę nadzienia. Skleić porządnie boki, uformować dowolny kształt drożdżówki i kłaść (w dość dużych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować