Słodka chałka rosyjska (Russian challah)

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gorąco polecam ją wszystkim chałkożercom!:) Jest o niebo lepsza niż taka ze sklepu!:) Najlepiej smakowała jeszcze ciepła, ale następnego dnia była również pyszna:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże drożdże: 20 gramów
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - ciepła woda: 170 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej roślinny: 55 mililitrów
    - cukier: 4 łyżki
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżeczka
    - mak: 1 łyżka
    - sezam: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka chałka rosyjska (russian challah) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodka chałka rosyjska 1. W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, z każdej zrobić chałkę. Ja zaplotłam swoje chałki z 4 części. Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Radzę pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.
  • Słodka chałka rosyjska 2. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą lub śmietaną (1 łyżeczka na żółtko), posypać makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować