Śliwkowe gumki do żucia

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Pyszne i proste chociaż żmudne w wykonaniu . Mogą być z powideł , ale również z galaretki z czarnej porzeczki , tylko wtedy obowiązkowo masę jagodową trzeba posłodzić !

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 5kg śliwek
    2 laski wanilii, oddzielnie pesteczki,
    oddzielnie skórka
    1 laska cynamonu
    kilka gwiazdek anyżu
    3 łyżki kakao - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła

Śliwkowe gumki do żucia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śliwki umyj, wyjmij pestki
    2. Włóż do rondla o grubym dnie
    3. Dodaj na dno ok. ½ szklanki wody
    4. Na wolnym ogniu smaż śliwki jak na powidło
    5. Pod koniec smażenia dodaj związane nicią bawełnianą: wanilię, cynamon i anyż, pesteczki wanilii wmieszaj do masy śliwkowej
    6. Masę śliwkową należy smażyć przez kilka godzin na wolnym ogniu dość często mieszając
    7. Masa na gumki powinna być bardzo gęsta
    8. Wyjmij wanilię, cynamon i anyż z masy śliwkowej
    9. Do części masy dodaj kakao i dokładnie rozmieszaj
    10. Każdą z mas oddzielnie rozłóż na metalowej tacy na grubość 1-2 cm i susz w przewiewnym miejscu susząc powidło
    11. Kiedy masa będzie odstawać od tacy pokrój nożem w kratkę o boku 2 cm (wielkość dowolna) i susz dalej
    12. Gumki są gotowe w dowolnym czasie zależnym od uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Cynamon Śliwki Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować