Pyszne i proste chociaż żmudne w wykonaniu . Mogą być z powideł , ale również z galaretki z czarnej porzeczki , tylko wtedy obowiązkowo masę jagodową trzeba posłodzić !
8 godz. 20 min
Składniki:
5kg śliwek
2 laski wanilii, oddzielnie pesteczki,
oddzielnie skórka
1 laska cynamonu
kilka gwiazdek anyżu
3 łyżki kakao - opcjonalnie
Śliwkowe gumki do żucia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Śliwki umyj, wyjmij pestki
2. Włóż do rondla o grubym dnie
3. Dodaj na dno ok. ½ szklanki wody
4. Na wolnym ogniu smaż śliwki jak na powidło
5. Pod koniec smażenia dodaj związane nicią bawełnianą: wanilię, cynamon i anyż, pesteczki wanilii wmieszaj do masy śliwkowej
6. Masę śliwkową należy smażyć przez kilka godzin na wolnym ogniu dość często mieszając
7. Masa na gumki powinna być bardzo gęsta
8. Wyjmij wanilię, cynamon i anyż z masy śliwkowej
9. Do części masy dodaj kakao i dokładnie rozmieszaj
10. Każdą z mas oddzielnie rozłóż na metalowej tacy na grubość 1-2 cm i susz w przewiewnym miejscu susząc powidło
11. Kiedy masa będzie odstawać od tacy pokrój nożem w kratkę o boku 2 cm (wielkość dowolna) i susz dalej
12. Gumki są gotowe w dowolnym czasie zależnym od uznania
Komentarze