Śliwkowe crumble z kruszonką Amaretto

5 (169 ocen)

  • 40 min

Sezon na śliwki w pełni więc nie może się obejść bez choćby najprostszego deseru z tymi owocami. Dni teraz są zimne więc ten gorący deser jest bardzo na czasie :) Crumble czyli śliwki pod kruszonką ale nie całkiem zwyczajną. Jest ona z dodatkiem kruszonych migdałów i likieru amaretto.

  • 40 min

Składniki:

  • Przepis na 4 kokilki:
    ok.12 śliwek

    Kruszonka:
    50 g masła
    60 g cukru
    80 g mąki pszennej
    50 g płatków migdałowych
    1 łyżka likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Śliwkowe crumble z kruszonką amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło, rękami zagnieść sypkie ciasto. Dodać lekko pokruszone migdały i likier Amaretto, jeszcze raz zagnieść kruszonkę.
  • 2. Śliwki pokroić w ok.0,5 cm paski, ułożyć w 4 kokilkach, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Migdały Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować