Crumble śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą formę do zapiekania o średnicy 19cm wysmarować masłem.
2.Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, ułożyć w formie skórką do dołu. Oprószyć cukrem i cynamonem.
3.Do miski wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Roztopić masło. Gorące wlać do przygotowanych składników. Wymieszać. Powstałą kruszonkę rozłożyć na śliwkach.
4.Całość piec ok. 30 minut w temp. ok. 200st.
5.W międzyczasie przygotować sos karmelowy. Do rondla wsypać cukier. Do momentu jego stopienia nie poruszać naczyniem. Gdy cukier stanie się płynny, zestawić rondel z ognia i bardzo ostrożnie (może pryskać) wlać śmietankę i likier. Rondel ponownie postawić na ogniu i mieszać aż powstałe kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Gdy sos zacznie gęstnieć, zestawić z ognia.
6.Deser podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem sosu.
7.* Gdy chcemy, aby alkohol był w sosie bardziej wyczuwalny, należy go dolać dopiero przed końcem gotowania sosu.
Komentarze