crumble śliwkowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

crumble można zjeść lekko ciepłe lub na drugi dzień z lodówki, wtedy lepiej się porcjuje w kawałki, ciepłe nakładając na talerz się rozlatuje ale jest tak pyszne, że nie przeszkadza to wcale i rzadko crumble zostaje na drugi dzień..............SMACZNEGO!!!

Składniki:


  • śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Bita śmietana

Crumble śliwkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem
  • etap 2. zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę
  • etap 3. żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki
  • etap 4. piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia
  • etap 5. zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera
  • etap 6. szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować