Śliwkowe ciasto z kremem

4.5 (2 ocen)

  • 60 min

Smaczne do herbatki czy kawki.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto

    śliwki 1/2 kg
    jajka 6 szt
    mąka 3 szkl
    cukier 1 szkl kopiasta
    olej 3/4 szkl
    woda 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    kakao 2 łyżki
    cukier waniliowy 1 op
    ocet 1 łyżka

    na krem

    budyń śmietankowy 2 op
    mleko 1,5 szkl
    cukier 4 łyżki
    masło albo margaryna 1 kostka

Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Śliwkowe ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem albo margaryną. Śliwki wypestkować i podzielić na połówki.

    Wybić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić na puszystą masę. Dodać ocet, olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Wyłożyć 3/4 ciasta do przygotowanej blaszki. Do reszty dodać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto.

    Na ciemnym cieście ułożyć połówki śliwek.

    Piec ok 40 min w 180 stopniach. Wystudzić i przykryć przygotowanym kremem.

    Krem można zasypać wiórkami albo polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować