2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
około 300 g śliwek (ja dałam tyle żeby przykryć tyle położyłam)
Ciasto śliwkowe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte śliwki przecinamy na pół.
2.Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki.
3.Z 250 ml mleka odlewamy ćwierć szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Powstanie bardzo gęsty budyń.
4.Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta.
5.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować.
Komentarze