Śliwkowe brownie pod marmurkową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Czekoladę łamiemy w kostki i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Mieszamy, aż czekolada połączy się z margaryną. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, wysypujemy część cukru i ubijamy mikserem o najwyższych obrotach. Kiedy cukier połączy się z jajkami, dodajemy następną partię i tak aż zużyjemy cały cukier. Następnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, sól. Łączymy łyżką, aż powstanie jednolita masa. Potem oprószone w mące śliwki wkładamy stroną zewnętrzną do dołu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40/50 minut.
2.Marmurka:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy i mieszamy z serkiem śmietankowym. Cały czas ubijając, dodajemy miód i cukier puder. Na samym końcu wyciskamy sok z cytryny. Wierzch ciasta pokrywamy polewą serową. Nakładamy rozpuszczona wcześniej czekoladę. A na sam koniec robimy widelcem tzw. esy - floresy.
Komentarze