Śliwkowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki namoczyć dzień wcześniej w wódce.Następnego dnia alkohol odlać i zachować do nasączenia biszkoptów. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier, ubijać,dodać żółtka,ubijać i dodać mąkę pszenną z proszkiem i kakao i wlać rozpuszczoną margarynę,lekko wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 25x40 i piec 40 minut w temp.180 s.C Wystudzić i przekroić na 3 placki.Wykonanie kremu czekoladowego: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąki i żółtka resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodając przestudzony budyń,krem czekoladowy i na koniec tężejącą galaretkę. Wykonanie polewy: Margarynę,czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać. Złożenie ciasta: Biszkopt,połowa kremu,biszkopt,reszta kremu(3 łyżki odłożyć na wierzch)biszkopt,krem,ułożyć śliwki pokrojone na małe kawałki,polać polewą i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego:)
Komentarze