Zapraszam na moje pierwsze brownie:) jest z kremem bo strrrrrrrrrrasznie chciało mi się czegoś na kremie:) moje córcie podzieliły mój entuzjazm do kremu bo zjadły tylko krem i polewę:))
Składniki:
Ciasto:
120 g margaryny
150 g czekolady gorzkiej
1 szklanka cukru
1 1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Masa:
400 g kremówki
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
Polewa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100 g margaryny
Brownie pod czekoladową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę, dodać margarynę i postawić na ogień. Ogrzewać aż składniki się roztopią i ładnie połączą. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić.
2.Mąkę przesiać, z proszkiem i solą i odstawić na bok.
Do miski wbić jajka i roztrzepać je z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać mikserem.
3.Na koniec cienkim strumieniem wlewać czekoladę z margaryną i znów wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30-35 minut w 180 st.
Wyjąć z formy i ostudzić.
4.Masa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( razem). Zostawić do przestudzenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Następnie delikatnie wlewać czekoladę i wymieszać.
Ciasto położyć na talerz i obficie posmarować przygotowanym kremem. Odłożyć do lodówki do porządnego schłodzenia.
5.Polewa:
Do rondelka wlać wodę i dodać cukier. Zagotować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki margaryny i gotować nadal aż margaryna się rozpuści. Dodać kakao dobrze wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Polać ciasto z wierzchu. Smacznego!
Komentarze