Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami

0 (0 ocen)

Węgierka tym razem wylądowały w tarcie. Maślane ciasto zgrało się doskonale z kokosową kruszonką, kwaśną śliwką i malinowymi lodami.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    125 gram mąki tortowej
    100 gram masła
    50 gram cukru
    2 żółtka
    Kruszonka:
    100 gram masła
    pół szklanki wiórków kokosowych
    pół szklanki cukru
    Lody:
    szklanka mrożonych malin
    4 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    śliwki węgierki - ilość zależy od wielkości śliwek, ok.20 -300 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Lody

Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy składniki kruszonki, wkładamy do lodówki.
  • image-0ng8lj1 2. Zagniatamy błyskawicznie składniki ciasta. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Kolejno wałkujemy okrągły placek i wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Nakłuwamy ciasto widelcem. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni aż ciasto będzie złote (ok.10 minut). Wykładamy na podpieczony spód połówki śliwek, skórką do dołu a na śliwki kruszonkę. Pieczemy tartę 45 minut w 165 stopniach.
  • 3. Maliny blendujemy ze śmietaną i cukrem. Wkładamy do zamrażarki. Lody mają mieć konsystencję sorbetu.

Porady

Tarta jest pyszna lekko ciepła z gałką lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować