Tarta budyniowa z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól wymieszać. Całość wysypać na stolnicę, dodać masło i jajko, następnie posiekać nożem. Delikatnie zagnieść, podzielić na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza- na kruszonkę). Ciasto owinąć w folię i odstawić do lodówki.
Budyń przygotować z mlekiem jak na opakowaniu.
Formę do tarty (lub tortownicę) posmarować margaryną i wyłożyć ciasto.Na ciasto wyłożyć budyń, następnie wiśnie. Drugą część ciasta rozdrobnić na okruszki i posypać wierzch.
Piec w 180'C około 50 min.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Mozna podawać z lodami.
Porady
Można podawać na ciepło (nie gorącą!) z lodami wiśniowymi .
Komentarze