Tarta budyniowa z wiśniami i kruszonką

4.46 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto na każdą okazję

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 łyżek cukru,
    2 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli,
    85 g zimnego masła, pokrojonego w kostki o boku 0,5 cm,
    1 duże żółto jajka,
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    drążone wiśnie,
    0,5 l mleka,
    budyń waniliowy,
    Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery Lody

Tarta budyniowa z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól wymieszać. Całość wysypać na stolnicę, dodać masło i jajko, następnie posiekać nożem. Delikatnie zagnieść, podzielić na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza- na kruszonkę). Ciasto owinąć w folię i odstawić do lodówki.
    Budyń przygotować z mlekiem jak na opakowaniu.
    Formę do tarty (lub tortownicę) posmarować margaryną i wyłożyć ciasto.Na ciasto wyłożyć budyń, następnie wiśnie. Drugą część ciasta rozdrobnić na okruszki i posypać wierzch.
    Piec w 180'C około 50 min.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Mozna podawać z lodami.

Porady

Można podawać na ciepło (nie gorącą!) z lodami wiśniowymi .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować