Tarta śliwkowa z cynamonową kruszonką

4.5 (142 ocen)

kruche i śliwki - połączenie idealne

Składniki:

  • Na ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 szklanki budyniu waniliowego (sam proszek, nie gotowany)
    1 jajko
    1 żółtko
    125 g masła roślinnego
    1 łyżeczka cukru w wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na kruszonkę:
    40 g masła (teraz już prawdziwego masła, nie roślinnego)
    2 łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka cukru cynamonowego

    Na nadzienie:
    750 g śliwek
    2 - 4 łyżki cukru (spróbujcie najpierw śliwki i wtedy zdecydujcie ile cukru potrzebują)
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    bułka tarta
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Tarta śliwkowa z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sypkie ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce. Zimne masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkruszamy z suchymi składnikami - powinno powstać coś, co przypomina mokry piasek (taki, z którego najlepiej robi się babki). Następnie dodajemy jajko i żółtko i bardzo szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej tym ciasto będzie bardziej kruche. Pamiętajcie: ciasto kruche powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni, w przeciwnym razie będzie twarde. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki (czas nie gra tu roli, chodzi tylko o to, by nie czekało w cieple na dalsze działania).
  • 2. Składniki kruszonki zagniatamy razem i o ile nie rozlatuje się na okruszki (a w zasadzie tak powinno się dziać) to zlepiamy w kulkę. Jeśli kruszonka musi jeszcze poczekać na swoją kolej też włóżcie ja do lodówki.
    Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności jak duże macie śliwki). Owoce wkładamy do salaterki, zasypujemy cynamonem i cukrem, wstrząsamy żeby wszystkie kawałki owoców oblepiły się i odstawiamy na 10 - 15 minut.
  • 3. Formę do tarty (moja ma średnicę 25 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Z ciasta odcinamy 1/3, a pozostałą część rozwałkowujemy cienko w kształt koła. Za pomocą wałka przenosimy ciasto do foremki, tak żeby pokryło dno i boki. Możecie też wylepić foremkę odrywając po kawałku ciasta z dużej części. Ja jednak polecam sposób z wałkiem ;-) Ciasto posypujemy lekko bułką tartą - wtedy sok ze śliwek nie wsiąknie w nie. Wykładamy śliwki (razem z powstałym sokiem), na nie ścieramy pozostawione wcześniej ciasto, a na samą górę ścieramy lub rozkruszamy kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka i termoobieg) na 30 minut.
    Gotowe ciasto możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno :-)
  • 4. Pamiętajcie też, że ciasto kruche możecie przygotować dzień wcześniej i z powodzeniem przechować je w lodówce, a następnego dnia dodać owoce i upiec :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować