Klasyczne ciasto z nowoczesna nutą. Jedno z najbardziej lubianych ciast w moim domu. Moje córeczki bardzo je lubią szczególnie na ciepło podane z dodatkiem domowych lodów np. malinowych.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: ( u mnie blaszka 24x40)
ciasto:
4 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru pudru,
200 g masła,
4 żółtka,
2-3 łyżki dobrej kwaśnej śmietany ( może być też woda),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
warstwa jabłkowa:
ok. 2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta, antonówka lub gloster),
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki,
piana:
4 białka,
szczypta soli,
4 łyżeczki cukru,
kisiel cytrynowy (proszek),
lody malinowe:
400 ml śmietany 30%,
ok. 600 g malin,
2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
cukier trzcinowy,
Szarlotka z pianką podana z lodami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.lody malinowe:
Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie pomału wlewamy przetarte maliny i jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli jest potrzeba to dodajemy cukier ( wszystko zależy od tego jakie mamy słodkie maliny i jak słodkie chcemy otrzymać lody).
Przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie mrożenia lody najlepiej przemieszać. Czynność dobrze jest powtórzyć 2-3 razy co około 40 min.
ciasto:
Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy posiekane mało, cukier, żółtka oraz śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części, jedną większą 2/3 i mniejszą 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na około 30-40 min.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wyklejamy większą częścią ciasta.
warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy przyprawę do szarlotki i dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kisiel. Ubitą pianę wykładamy na starte jabłka. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 min. do zrumienienia.
Ciepłe ciasto podajemy z lodami. Smacznego!
Komentarze