Szarlotka z pianką podana z lodami malinowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasto z nowoczesna nutą. Jedno z najbardziej lubianych ciast w moim domu. Moje córeczki bardzo je lubią szczególnie na ciepło podane z dodatkiem domowych lodów np. malinowych.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: ( u mnie blaszka 24x40)
    ciasto:
    4 szklanki mąki,
    ¾ szklanki cukru pudru,
    200 g masła,
    4 żółtka,
    2-3 łyżki dobrej kwaśnej śmietany ( może być też woda),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    warstwa jabłkowa:
    ok. 2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta, antonówka lub gloster),
    2 łyżeczki przyprawy do szarlotki,
    piana:
    4 białka,
    szczypta soli,
    4 łyżeczki cukru,
    kisiel cytrynowy (proszek),
    lody malinowe:
    400 ml śmietany 30%,
    ok. 600 g malin,
    2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
    cukier trzcinowy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Lody

Szarlotka z pianką podana z lodami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. lody malinowe:
    Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie pomału wlewamy przetarte maliny i jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli jest potrzeba to dodajemy cukier ( wszystko zależy od tego jakie mamy słodkie maliny i jak słodkie chcemy otrzymać lody).
    Przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie mrożenia lody najlepiej przemieszać. Czynność dobrze jest powtórzyć 2-3 razy co około 40 min.
    ciasto:
    Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy posiekane mało, cukier, żółtka oraz śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części, jedną większą 2/3 i mniejszą 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na około 30-40 min.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wyklejamy większą częścią ciasta.
    warstwa jabłkowa:
    Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy przyprawę do szarlotki i dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kisiel. Ubitą pianę wykładamy na starte jabłka. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 min. do zrumienienia.
    Ciepłe ciasto podajemy z lodami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować