Trata była tak pyszna, że od razu ja powtórzyłam. Jedna okazała się być za mało!!!!! Po kawałku po kawałku i znikła zanim zdążyła zrobić zdjęcie! Idealna do kawy popołudniowej kawy!
Składniki:
Tatra o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 120 g masła,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 jajko,
• 220 g mąki,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Łyżka kaszy manny do posypania ciasta
Nadzienie:
• Ok 400 gram śliwek
Kruszonka:
• 110 gram mąki,
• 70 gram cukru brązowego,
• 90 gram masła,
• 100 gram startych orzechów włoskich,
• 1 łyżeczka cynamonu
Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gdyby nie chciało się dobrze kleić dodajemy łyżkę wody.
2.Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem).
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
3.Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy pestki i układamy na wyłożonym cieście kruchym. Należy pamiętać by układać skórką do dołu.
Na owoce wykładamy kruszonkę
4.Wszystkie składniki umieszczamy w misce. W dłoniach rozkruszamy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na śliwki.
5.Tarte wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Upieczoną studzimy. Smacznego!
Komentarze