Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką

5 (177 ocen)

Trata była tak pyszna, że od razu ja powtórzyłam. Jedna okazała się być za mało!!!!! Po kawałku po kawałku i znikła zanim zdążyła zrobić zdjęcie! Idealna do kawy popołudniowej kawy!

Składniki:

  • Tatra o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 120 g masła,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 jajko,
    • 220 g mąki,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Łyżka kaszy manny do posypania ciasta
    Nadzienie:
    • Ok 400 gram śliwek
    Kruszonka:
    • 110 gram mąki,
    • 70 gram cukru brązowego,
    • 90 gram masła,
    • 100 gram startych orzechów włoskich,
    • 1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Tarty Desery

Tarta śliwkowa pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gdyby nie chciało się dobrze kleić dodajemy łyżkę wody.
  • wyłożone ciasto 2. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem).
    Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
  • wyłożone śliwki 3. Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy pestki i układamy na wyłożonym cieście kruchym. Należy pamiętać by układać skórką do dołu.
    Na owoce wykładamy kruszonkę
  • składniki kruszonki 4. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. W dłoniach rozkruszamy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na śliwki.
  • przed pieczeniem 5. Tarte wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Upieczoną studzimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować