śliwki w occie na zimę

  • wyświetlono: 3826 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

to takie przechowanie lata w słoiku

bpuzio

Składniki

śliwki

zalewa: (1 porcja do powielania)
6 szkl wody
1 szkl octu 10%
15 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

śliwki w occie na zimę

  • 1. śliwki umyć i wypestkować. ścisło ułożyć w wyparzonym wcześniej słoiku.
    zalewę zagotować z podanych składników i wystudzić.
    śliwki zalewamy zimną zalewą żeby zachowały kształt i nie rozlatały się. pasteryzujemy około 5-7 min

Porady

do śliwek w occie wybieramy mało dojrzałe owoce wtedy zachowują jędrność, kształt i smak.

oczywiście można wzbogacać smaki i np. dodać goździki albo cynamon albo rodzynki czy dla przekory pieprz albo imbir.

wersja podstawowa nadaje się dla każdego i do wszystkiego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaŚliwkiwekina zimępasteryzacjado słoika

Komentarze

Podobne przepisy

buraczki

Dodane przez: Natalia Ch

Buraczki z octem na zimę

Buraczki z octem na zimę to pyszny...

image-28n5nnb

Dodane przez: paolineczka

Śliwki w occie

Idealny jako dodatek np. do mięs....

image-0cym3cy

Dodane przez: bozena58

Śliwki w occie

smakują dobrze jako samodzielne...

śłiwki w occie

Dodane przez: paolineczka

Śliwki w occie

Pyszne przetwory o niepowtarzalnym...

Kurki w solance

Dodane przez: Jola66

Kurki w solance na zimę

Pasteryzacja grzybów w solance...

Grzyby w maśle (na zimę)

Dodane przez: igraszki losu

Grzyby w maśle (na zimę)

Kolejna z metod zatrzymania smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE