Kocham wszystko co jest: smaczne, proste i szybkie ! Takie są właśnie ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego z dodatkiem parmezanu.
30 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku mrożonego - 450 g - ja użyłam szpinaku z lidla z dodatkiem śmietany. Jeśli macie zwykły szpinak, dodatkowo: 2 łyżki śmietany 18 %. Zużyłam około 350 - 400 g szpinaku.
sera typu feta 200 g
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki startego parmezanu bądź innego żółtego sera
Ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szpinak podsmaż na patelni, odparuj wodę. Dodaj zmiażdżony czosnek i pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli masz szpinak bez śmietany - dodaj 2 łyżki i znów wymieszaj. Odłóż do przestygnięcia.
2. Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj masą szpinakową, następnie posyp startym serem, zwiń w roladę. Pokrój na plastry o szerokości około 1,5 - 2 cm.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ślimaczki w sporych odstępach od siebie. Piecz w temperaturze 200 C przez 15 - 20 minut (do momentu aż ciasto się zarumieni).
Komentarze