Ślimaczki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wydawać by się mogło, że ten smakołyk jest bardzo słodki a w rzeczywistości ma przyjemny lekki smak.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    pół szklanki mleka
    30 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    50 g rozpuszczonego masła
    pół łyżeczki soli
    kilka kropel olejku waniliowego
    2 tabliczki czekolady mlecznej (ja uzyłam jedną z orzechami a drugą białą)
    roztrzepane jajko do posmarowania na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugniecione ciasto 1. Drożdże rozkruszyć z cukrem, zalać letnim mlekiem wymieszać, wsypać 3 łyżki mąki i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, dadać sól, rozczyn oraz masło wymieszać a potem ugnieść na miękkie ciasto.Przykryć ścierką i zostawić na ok 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Zawiniętę ślimaczki pozostawione do wyrośnięcia 2. Zostawić kilka kostek czekolady a resztę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.Pozostawione kostki rozdrobnić i zagnieść z ciastem. Następnie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulon, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować, posmarować czekoladą zwinąć w rulonik a następnie w kształcie ślimaka. Tak przygotowane ślimaki pozostawić na ok 40 min do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. wstawić ślimaczki posmarowane jajkiem i piec ok 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować