Wydawać by się mogło, że ten smakołyk jest bardzo słodki a w rzeczywistości ma przyjemny lekki smak.
2 godz. 20 min
Składniki:
3 szklanki mąki
pół szklanki mleka
30 dag drożdży
2 łyżki cukru
50 g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki soli
kilka kropel olejku waniliowego
2 tabliczki czekolady mlecznej (ja uzyłam jedną z orzechami a drugą białą)
roztrzepane jajko do posmarowania na wierzch
Ślimaczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć z cukrem, zalać letnim mlekiem wymieszać, wsypać 3 łyżki mąki i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, dadać sól, rozczyn oraz masło wymieszać a potem ugnieść na miękkie ciasto.Przykryć ścierką i zostawić na ok 1 godz. do wyrośnięcia.
2.Zostawić kilka kostek czekolady a resztę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.Pozostawione kostki rozdrobnić i zagnieść z ciastem. Następnie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulon, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować, posmarować czekoladą zwinąć w rulonik a następnie w kształcie ślimaka. Tak przygotowane ślimaki pozostawić na ok 40 min do wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 st. wstawić ślimaczki posmarowane jajkiem i piec ok 20-25 min.
Komentarze