Ryż z sosem marchewkowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na sos przyszedł całkowicie przypadkiem, gdy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Połączenie słodkich przypraw z ostrymi daje całkiem ciekawy smak potrawy.

  • 30 min

Składniki:

  • -torebka ryżu
    -4 duże marchewki
    -3 pomidory
    -kilka grzybów suszonych
    -szklanka bulionu
    -łyżka masła
    -łyżka mąki
    -ostra papryka
    -pieprz
    -sól
    -przyprawa do dań chińskich

Ryż z sosem marchewkowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować jak napisane na opakowaniu. Pomidory pokroić, marchewki zetrzeć na tarce wrzucić na rozgrzany olej, przysmażyć. Grzyby zalać gorącą wodą pozostawć na kilka minut.
  • 2. Przysmażone warzywa oraz grzyby zblenderować.
    Na patelni zrobić zasmażkę, zalać bulionem dobrze wymieszać, a następnie wylać zmiksowane warzywa. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszac, na koniec dodać ugotowany ryż i pozostawić przez chwile na ogniu.

Komentarze

Podobne przepisy