Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 2960 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Babka jest bardzo wilgotna i ma aromatyczny smak i zapach cytrynowo-waniliowy.

  • 80min

Składniki

1, 5 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
170 g rozpuszczonego masła
1/4 szklanki oleju
4 jajka
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z dwóch cytryn
otarta skórka z cytryny
kilka kropel olejku waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Jajka ubić na sztywno z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, miksować. Po połączeniu masy jajecznej dalej miksując ,dodawać stopniowo olej, masło,olejek i sok z cytryny a na końcu skórkę. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać stopniowo przesiane i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masę wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tarta. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez ok. 60 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Skotka

Babka cytrynowa

Babka ta jest idealnym ciastem...

image-13vrobw

Dodane przez: justyynkaa99

Babka cytrynowa

Bardzo lubię ten przepis... Babka...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka cytrynowa

prosta babka o smaku cytryny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE