Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

4.5 (173 ocen)

Pyszna, klasyczna przekąska z ciasta francuskiego. Prosta i szybka w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można kupić gotowe ciasto francuskie, zrobienie ślimaczków to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło np. do barszczu czerwonego, ale też na zimno.

Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego,
    kilka plasterków szynki konserwowej (może być inna ulubiona),
    kilka plasterków sera żółtego,
    szczypiorek do posypania,
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć, poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć w rulon i pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z ulubionym sosem Smacznego! :)

Porady

Przed zwinięciem możemy posmarować ciasto również keczupem lub ulubionym sosem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować