Pachną, wyglądają i smakują wyśmienicie! Będą idealne na niedzielny obiadek w gronie rodziny:)))
20 min
Składniki:
½ kg schabu bez kości
3 ugotowane marchewki (np. w rosole)
½ szklanki startego na tarce sera żółtego
8 czarnych oliwek
kilka listków świeżego oregano
czosnek granulowany
pieprz ziołowy
przyprawa do potraw Kucharek
tymianek
rosół do podlania mięsa
wykałaczki
Ślimaczki schabowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż (ale nie do końca), rozbijamy tłuczkiem.
2.Mięso posypujemy Kucharkiem, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
3.Marchewki rozdrabniamy widelcem, dodajemy ser żółty, pokrojone w plasterki oliwki i listki oregano, mieszamy.
4.Na mięso wykładamy masę z marchewki, zwijamy w rulon, końcówki spinamy wykałaczkami.
5.Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami do spodu), podlewamy niewielką ilością rosołu, wrzucamy kilka oliwek w całości. Mięso posypujemy pieprzem ziołowym i tymiankiem.
6.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 80 minut.
7.Upieczone mięso kroimy na porcje, podajemy polane powstałym z pieczenia sosem.
Komentarze