Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego

4.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czy masz dziś ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje ślimaczki z budyniem oraz rodzynkami.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na budyń:
    • 250 g mleka
    • 2 żółtka
    • 30 g masła
    • 50 g cukru
    • 40 g mąki pszennej
    Składniki dodatkowe:
    • 50 g rodzynek
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 2 łyżki mleka
    • 1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.
  • ciasto 2. Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.
  • ciasto 3. Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki.
    Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki.
    Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C.
  • ślimaczki 4. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować