Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.
2.Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.
3.Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki.
Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C.
Komentarze