Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną

4.5 (195 ocen)

  • 33 godz. 20 min

Jak byłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku.

  • 33 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych (bez skóry)
    Zalewa:
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka wody
    5 ziarenek pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    1 liść laurowy
    2 łyżki cukru
    kilka rodzynek i żurawiny
    Sos:
    4 cebule
    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka cukru
    4-6 łyżek oleju
    1 garść żurawiny
    1 garść rodzynek
    3/4 szklanki wody
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować.
  • 2. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju.
    Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszać).
    Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem.
    Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając).
    (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.)
  • 4. Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku lub misce.
    Całość zalać resztą sosu i odstawić (na kilka godzin) do lodówki.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ryby Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować