Połączenie śledzi ze smakiem słodkich, suszonych śliwek okazało się strzałem w dziesiątkę:). Śledzie z tego przepisu robiłam już kilka razy, stały się jednymi z moich ulubionych.
Śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 1h, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.
2.Śliwki zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 15 minut. Wyciągami śliwki (nie wylewamy wody), kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka.
3.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy śliwki oraz wodę z moczenia śliwek. Dusimy do miękkości cebuli, dodajemy koncentrat i przyprawy. Studzimy, mieszamy ze śledziami, odstawiamy do lodówki na minimum 24h.
Komentarze