Śledzie z suszonymi śliwkami

3 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Połączenie śledzi ze smakiem słodkich, suszonych śliwek okazało się strzałem w dziesiątkę:). Śledzie z tego przepisu robiłam już kilka razy, stały się jednymi z moich ulubionych.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych w oleju
    200g suszonych śliwek
    2 cebule
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
    olej
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 1h, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.
  • 2. Śliwki zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 15 minut. Wyciągami śliwki (nie wylewamy wody), kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka.
  • 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy śliwki oraz wodę z moczenia śliwek. Dusimy do miękkości cebuli, dodajemy koncentrat i przyprawy. Studzimy, mieszamy ze śledziami, odstawiamy do lodówki na minimum 24h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować