Śledzie z suszonymi śliwkami i cynamonem

4.5 (174 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu. Mają wspaniały smak, przypominający smak piernika. W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 gram filetów śledziowych

    2 cebule

    200 gram śliwek suszonych

    0,5 szklanki oleju

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki miodu

    0,5 łyżeczki cynamonu

    4 łyżki octu

    2 liście laurowe

    pieprz,cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z suszonymi śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, moczymy przez godzinę. Cebule obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone śliwki, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, cynamon i listek laurowy, dusimy na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy.

Porady

Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śledzie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować