Lubię śledzie pod każdą postacią. Moim ostatnim odkryciem jest ich połączenie z czerwoną kapustą. Całości pysznego smaku dodają śliwki. Polecam na pyszną przystawkę.
50 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 12 filetów śledziowych z oleju,
• 0,5 główki czerwonej kapusty,
• 1 czerwona cebula,
• 1/3 szklanki czerwonego wina,
• 8 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
• Sól do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Pieprz do smaku,
• 1 łyżka octu jabłkowego,
• 2-3 łyżki majonezu,
• 1 łyżeczka miodu,
• Olej do przysmażenia cebuli,
Śledzie z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie kapustę cienko kroimy.
2.Pokrojoną dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy winem i dusimy około 15 minut do miękkości. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. W trakcie duszenia kapustę doprawiamy do smaku miodem, solą, pieprzem i papryką. Miękką kapustę zdejmujemy z ognia i łączymy z octem. Dodatek octu uwypukli piękny kolor kapusty. Tak przygotowaną studzimy.
3.Między czasie filety śledziowe odsączamy na papierowym ręczniku. Odsączone kroimy pod skosem na mniejsze części. Śliwki kalifornijskie kroimy w kostkę lub paseczki.
Zimną kapustę łączymy z majonezem. Tak przygotowaną z kolei łączymy ze śledziami i śliwkami. Śledzie wykładamy na półmisek i podajemy. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Komentarze