Śledzie z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Lubię śledzie pod każdą postacią. Moim ostatnim odkryciem jest ich połączenie z czerwoną kapustą. Całości pysznego smaku dodają śliwki. Polecam na pyszną przystawkę.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 12 filetów śledziowych z oleju,
    • 0,5 główki czerwonej kapusty,
    • 1 czerwona cebula,
    • 1/3 szklanki czerwonego wina,
    • 8 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
    • Sól do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • 1 łyżka octu jabłkowego,
    • 2-3 łyżki majonezu,
    • 1 łyżeczka miodu,
    • Olej do przysmażenia cebuli,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona kapusta 1. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie kapustę cienko kroimy.
  • smażenie 2. Pokrojoną dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy winem i dusimy około 15 minut do miękkości. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. W trakcie duszenia kapustę doprawiamy do smaku miodem, solą, pieprzem i papryką. Miękką kapustę zdejmujemy z ognia i łączymy z octem. Dodatek octu uwypukli piękny kolor kapusty. Tak przygotowaną studzimy.
  • pokrojone śledzie 3. Między czasie filety śledziowe odsączamy na papierowym ręczniku. Odsączone kroimy pod skosem na mniejsze części. Śliwki kalifornijskie kroimy w kostkę lub paseczki.
    Zimną kapustę łączymy z majonezem. Tak przygotowaną z kolei łączymy ze śledziami i śliwkami. Śledzie wykładamy na półmisek i podajemy. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować