Czerwoną kapustę uwielbiam za piękny kolor i smak. Obiad z jej udziałem także jest pyszny. Jeśli połączymy ją z aromatycznym ryżem i mięskiem nie może być inaczej:).
Danie polecam na szybki obiadek.
Pilaw z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jasną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż. Obsmażamy go około 2 minuty. Następnie całość zalewamy 3 szklankami wody. Do ryżu dodajemy kostkę rosołową i gotujemy go do momentu jak wchłonie wodę. Gotowy przykrywamy pokrywką i odstawiamy by „doszedł” na koło 30- 40 minut.
2.Między czasie czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do zeszklonej dodajemy cienko poszatkowaną kapustkę. Kapustkę obsmażamy, po czym podlewamy winem. Dusimy ją do miękkości, doprawiając solą i pieprze do smaku. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewamy wodą. Gotową łączymy z octem i zdejmujemy z ognia.
3.Na oddzielnej patelni przysmażamy na oleju mięso mielone doprawiając je do smaku solą, pieprzem oraz papryką według uznania.
Komentarze