Sledzie w śmietanie z krylkami

5 (178 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Potrawa kuchni borowiackiej i kaszubskiej. Śmietana jest wymieszana z jabłkiem, cebulką i ogórkiem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych (marynowane lub solone)
    1 duże winne jabłko
    1 biała cebula
    3 ogórki konserwowe
    mleko do wymoczenia
    400 g kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki cukru
    sól (przy kwaśnych śledziach)
    pieprz
    Ugotowane ziemniaki w łupinach /krylki /
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sledzie w śmietanie z krylkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Solone filety śledziowe opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku przez kilka godzin.
    Marynowane śledzie tylko opłukać wodą i osuszyć.
    Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz.
    Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Ogórki także zetrzeć na tarce.
    Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli
    śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Podawać z
    ziemniakami w mundurkach.

Porady

Zamiast śmietany można dac tylko naturalny jogurt lub wymieszac pół na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować