Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

4.5 (152 ocen)

Kawałki śledzi a'la Matjas pływające w różowej śmietanie. Wszystko za sprawą buraka ćwikłowego. Sałatka śledziowa jest smaczna i treściwa dzięki dodatkowi kaszy pęczak. W zasadzie można ją jeść bez pieczywa :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    4 płaty śledziowe solone a'la Matjas
    1 duży burak ćwikłowy
    50 g kaszy pęczak

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    300 g gęstej śmietany 12%

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sok z cytryny
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę.
    Buraka ugotować w wodzie do miękkości, co trwa ok jednej godziny. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odsączyć.
  • image-1oysifm 2. Płaty śledziowe pokroić na cząstki i dodać do nich pokrojonego w kostkę buraczka ćwikłowego i wystudzoną kaszę. Wszystko skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Śmietana z czasem będzie nabierała intensywniejszego różowego koloru. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować