Kawałki śledzi a'la Matjas pływające w różowej śmietanie. Wszystko za sprawą buraka ćwikłowego. Sałatka śledziowa jest smaczna i treściwa dzięki dodatkowi kaszy pęczak. W zasadzie można ją jeść bez pieczywa :)
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
4 płaty śledziowe solone a'la Matjas
1 duży burak ćwikłowy
50 g kaszy pęczak
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
300 g gęstej śmietany 12%
SKŁADNIKI ROBOCZE:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
pieprz czarny
sól
Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę.
Buraka ugotować w wodzie do miękkości, co trwa ok jednej godziny. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odsączyć.
2.Płaty śledziowe pokroić na cząstki i dodać do nich pokrojonego w kostkę buraczka ćwikłowego i wystudzoną kaszę. Wszystko skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Śmietana z czasem będzie nabierała intensywniejszego różowego koloru. Smacznego :)
Komentarze