Śledzie w pomidorowej salsie. Bardzo aromatyczne. Taką zdrową wersję matiasów można podać i na stół wigilijny, w czasie postu, a także bez okazji - na lekki obiad czy kolację.
Składniki:
6 dużych płatów śledziowych a'la matias (około 500g) - wymoczone
Salsa:
2 duże pomidory (około 400g)
1 duża biała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
sok z 1 limonki
1 łyżeczka kminku całego
szczypta chilli
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Śledzie w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek posiekać, razem z kminkiem przesmażyć (5 min) na oleju, mieszając.
2.Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, natkę pietruszki, sok z limonki i chilli - dusić 10 min, od czasu o czasu mieszając. Gotową salsę doprawić do smaku. Całkowicie wystudzić.
3.Śledzie pokroić na kawałki wg uznania i wymieszać z pomidorową salsą. Całość włożyć na co najmniej 1 dzień do lodówki, pzechowując w zamkniętym pojemniku.
Komentarze