Śledzie w pomidorach

0 (0 ocen)

Śledzie w pomidorowej salsie. Bardzo aromatyczne. Taką zdrową wersję matiasów można podać i na stół wigilijny, w czasie postu, a także bez okazji - na lekki obiad czy kolację.

Składniki:

  • 6 dużych płatów śledziowych a'la matias (około 500g) - wymoczone

    Salsa:
    2 duże pomidory (około 400g)
    1 duża biała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sok z 1 limonki
    1 łyżeczka kminku całego
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sos pomidorowy Salsa

Śledzie w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w pomidorach 1. Cebulę i czosnek posiekać, razem z kminkiem przesmażyć (5 min) na oleju, mieszając.
  • Śledzie w pomidorach 2. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, natkę pietruszki, sok z limonki i chilli - dusić 10 min, od czasu o czasu mieszając. Gotową salsę doprawić do smaku. Całkowicie wystudzić.
  • Śledzie w pomidorach 3. Śledzie pokroić na kawałki wg uznania i wymieszać z pomidorową salsą. Całość włożyć na co najmniej 1 dzień do lodówki, pzechowując w zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować